New Garden Kertészet, kertészetek Budapesten (Buda, Pest, Óbuda, Hűvösvölgy, Bécsi út, M7)Bemutatkozunk

New Garden
Díszcserjék tavaszi metszése
Orbáncfű
 A lombhullató növények tél végi metszése leginkább a dús virágzás, a gyors növekedés és a kompakt lombozat kialakulása miatt indokolt.
Kora tavasszal, még a kihajtásuk előtt a késői virágzású cserjéket kell megmetszeni, mert ez eredményezi a nyári virágzás gazdagságát. Virágzásuk júniustól a fagyokig tarthat. Ilyen növények például az orbáncfű fajok (Hypericum), a cserjés pimpó (Potentilla), a mályvacserje (Hibiscus), a gyöngyvesszű (Spiraea). Idűsebb növények erűsebb visszavágást kívánnak, itt a beteg vagy sérült vesszűkön kívül a túl öreg részeket is el kell távolítani. Fiatalabb cserjéknél a vaskosabb, előző évi vesszőket 4-8 rügyre, a vékonyabbakat 1-3 rügyre érdemes visszavágni. Néhány faj azonban nem tűri az erős metszést, mint például a fehér som (Cornus alba), a boglárkacserje (Kerria japonica). Ezek esetében csak az elöregedett részek kerüljenek kimetszésre.

A későn virágzó félcserjék esetében erőteljes metszést kell alkalmazni. Az idős részek akár tőből is kivághatók, mivel innen, az alsó rügyeikből is képek kihajtani. Ilyen növények a nyári orgona (Buddleia), a kékszakáll (Caryopteris), a sudárzsálya (Perovskia), a hortenziák (Hydrangea).

A termésükkel és a vesszőjükkel díszítő növények esetében is elengedhetetlen a kora tavaszi metszés, mert csak így lesz elég idejük a virágzás utáni termésképződésre. Metszésükre kihajtásuk előtt kerüljön sor, de csak akkor, ha túlburjánzottak. Ilyen növények például a madárbirsek (Cotoneaster), a borbolyák (Berberis), a hóbogyók (Symphoricarposok). Ezek esetében minél több virágot hordozó vesszőt kell megtartani.

A lombfakadás előtt virágzó cserjéket az elvirágzásukat követően kell megmetszeni. Ilyen növények például a aranyvessző (Forsythia), a babarózsa (Prunus triloba), a téli jázmin (Jasminum nudiflorum), az egyes gyöngyvessző fajok (Spiraea), a fűz (Salix).

A késő tavasszal, nyár elején virágzó cserjéket is kora tavasszal célszerű metszeni. Ilyenek a jezsámenek (Philadelphus), a rózsaloncok (Weigela), a gyöngyvirágcserjék (Deutzia). Metszésük ne legyen erőteljes, mert az alapi részekből nehezen újul meg.

Lomblevelű örökzöld cserjék esetében alakító metszés végezhető. Ilyen növények a babérmeggyek (Prunus laurocerasus fajták), mirtuszloncok (Lonicera nitida, L. pileata), kecskerágók (Euonymus), magyal (Ilex), korallberkenye (Photinia), prágai bangita (Viburnum x pragense)

Örökzöld lomblevelűekből készült sövény esetében évente 2-3 alkalommal végezzük el a metszést. Ebben az esetben a fiatal hajtásokat minél több elágazásra, hajtásképződésre kell serkenteni. Ilyen növény a fagyal (Ligustrum), a puszpáng (Buxus), a japán kecskerágó (Euonymus japonicus), a júlia borbolya (Berberis julianae).