Utánozhatatlan színek – őszi lombszín

őszi lombszín tölgyfa

Utánozhatatlan színek – őszi lombszín

Ősszel ismét felgyorsul az életünk, így talán nem is vesszük észre, hogy milyen színessé változik a környezetünk.

A lombhullató fák mint megannyi sárga, piros, vörös és lila virágcsokor búcsúznak a nyár melegétől, hogy felkészüljenek a téli pihenőre. Álljunk meg egy kicsit, és vegyük alaposabban is szemügyre őket!

Az őszi levélszínek nem azért alakulnak ki, mert a virágokhoz hasonlóan valami célt akarnak elérni velük a növények. Minden fa és cserje őszi levélszínét a genetika, és a véletlen alakítja ki. Szerencsére némelyikük természetes módon, vagy a nemesítők munkájának eredményeként különleges és állandó őszi lombszínnel rendelkezik. Ezért amikor új fa, vagy cserje beszerzéséről gondolkodunk, ezt a szempontot is vegyük figyelembe a választáskor.

A lombszíneződést a nappalok egyre csökkenő hossza és az éjszakai lehűlés is kiválthatja. Hatásukra a levelekben lévő tápanyagok fokozatosan átvándorolnak a fás részekbe. A fa megvonja a vizet a levelektől, ezért lebomlik a levelek zöld színéért felelős klorofill. A tápanyagot előállító klorofill mellett azonban egyéb színanyagok is találhatók a levelekben, amelyek csak ilyenkor válnak láthatóvá. Mivel a klorofillnál lassabban bomlanak le, ezért egy-három hétig meleg színekbe öltöztetik a leveleket. A hideg hatására egyéb színes vegyületek is képződnek a levélben, ezek lilás árnyalatot adnak a leveleknek.

A színek tartósságát erősen befolyásolja az időjárás. Leghosszabban akkor gyönyörködhetünk lombszínekben, ha enyhe, ugyanakkor kellően csapadékos az ősz. Mivel az időjárást sem tudjuk hosszú távon előrejelezni, ezért azt sem tudhatjuk, hogy idén mikor és mennyi ideig élvezhetjük a levelek változó színeit. Az viszont biztos, hogy néhány faj minden ősszel az előző évihez hasonló színbe öltöztetheti kertünket. Ezek közül gyűjtöttük össze a legszebb sárga, piros, bordó és lila levelű fajokat.

 

Lombhullató fák és cserjék szép őszi lombszínnel

 

Vörös juharok (Acer sp.)

A tűzvörös juhar (Acer ginnala) levele nevéhez híven ősszel izzó piros lesz. Nem nő magasra, így akárt sövényt is alakíthatunk belőle.

A japán juhar (A. palmatum) legtöbb fajtájának levelei már kihajtáskor is pirosak, de később visszazöldülnek. Csak mészmentes talajba ültessük. Kedvelt bonsai alapanyag. Mivel nagyon sok, eltérő megjelenésű fajtája létezik, ezért változatos miniatűr fácskákat alakíthatunk belőle.

 

Torzsás ecetfa (Rhus typhina)

Érdemtelenül ritkán ültetett dísznövény. Legfeljebb 3-4 méter magasra nő meg. Általában több törzset is fejlesz. Végálló fürtökben megjelenő vörös virágaiból sokáig a növényt díszítő termések fejlődnek. A talajban nem válogat, a várost jól tűri, ráadásul ősszel fénylő narancsvörösre színeződnek levelei.

 

Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus)

Az egyik legszebb őszi lombszínű kerti növényünk. Az alapfaj helyett érdemes az alacsonyabb és tömöttebb megjelenésű ‘Compactus’faját beszereznünk.
Minden kertkedvelő álma, hiszen őszi lombszíne akkor intenzív, ha napos helyre ültetjük és keveset, vagy egyáltalán nem öntözzük.
A lombhullás után paralécekkel tarkított érdekes ágaival is díszít.

 

Cserszömörce (Cotinus coggyria)

Nagyon jól tűri a szárazságot és kedveli a meleg, napsütötte helyeket.
Csupán 2-3 méter magasra nő, így kisebb kertek meghatározó őszi dísze is lehet.
Kerekded levelei már nyár végén színesedni kezdenek és egészen ősz végéig díszítik a növényt. A levelek ilyenkor az okkersárga, a piros és a bordó különféle árnyalataiba öltöztetik a cserszömörce fajtáit.

 

Sárga juharok (Acer sp.)

A korai juhar (A. platanoides) a száraz talajú, páraszegény és erősen szennyezett helyek kivételével mindenütt szépen fejlődik.
Virágzása mellett őszi aranysárga lombszíne is értékessé teszi.
A hegyi juhar (A. pseudoplatanus) már igényesebb növény, csak jó minőségű kerti talajba érdemes ültetni.
Az ezüst juhar (A. saccharinum) önmagában is szépen mutat tetszetős ágrendszere miatt. Mészmentes talajban gyorsan növekszik.

 

Tulipánfa (Liriodendron tulipifera)

Nemcsak leveleinek aranysárga őszi lombszíne, hanem azok alakja miatt is kedvelt díszfa. Júniusban, a teljes kilombosodást követően nyíló virágai tulipánszerűek, nevét is erről kapta. Jó minőségű kerti talajban gyorsan nő.

 

Keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia ‘Raywood’)

Koronája fiatal korában keskeny kúpalakú, de később kiszélesedik, és a 20 méteres magasságot is elérheti. Az alapfaj nálunk is honos, főként vízpartokon, liget- és láperdőkben találkozhatunk vele. Bár kedveli a vizet, de bármilyen kertbe ültethetjük. A ‘Raywood’ fajta nem hoz termést, ősszel pedig fénylő skarlátvörösre színeződik a lombja. Napos helyre ültessük.

 

Perzsafa (Parrotia persica)

Az élénksárga, a narancs, a bordó és a zöld szín egyszerre jelenik meg őszi levelein.
A színek akkor lesznek a legélénkebbek, ha napos, meleg fekvésű helyre ültetjük a növényt.
Termetes bokorrá vagy fává is nevelhető. A kert végében is mutatós őszi dísz lehet.

 

Pirosvesszős som, fehér som (Cornus alba)

Kevés olyan növény van, amit leginkább őszi és téli dísze miatt érdemes a kertbe ültetni. A másfél-két méteresre megnövő pirosvesszős som ilyen.
Széles, elliptikus levelei ősszel vörösre színezik a bokrot, lombhullás után pedig láthatóvá válnak élénk korallpiros vesszői. A legszebbek az egy-két éves hajtások, ezért érdemes rendszeresen visszavágni a bokrot.

Fehérrel tarkított levelű fajtája a Cornus alba ‘Sibirica Variegata’, sárgán mintázott a Cornus alba ‘Spaethii’.

A többi som faj is látványos színekben pompázik ősszel. Ilyen a vadon is előforduló húsos som (Cornus mas) és veresgyűrű som (Cornus sanguinea).
A virágos som (Cornus florida) és a csillagsom (Cornus kousa) pedig hatalmas, különleges virágokat hoznak.

 

Amerikai ámbrafa (Liquidambar styraciflua)

Nem csak őszi lombszíne miatt érdekes növény. Az egész fa illatos!
Törzsét megsebezve egy aromás gyanta jelenik meg, amit sztorax néven a kozmetikai ipar is előszeretettel használ illatszerek, kenőcsök készítésénél. A gyantát az indiánok régebben rágóguminak használták. Levelei ősszel lilásvörösre színeződnek. Az üde, mélyrétegű, kissé savanyú talajokat kedveli.

 

 

A New Garden Kertészetekben a lombhullató díszfák és díszcserjék hatalmas kínálatából válogathatsz!

Related posts