évelő növények közé tartozó sásliliom

Évelő növények

A lágyszárú évelő növények megfelelő körülmények között sok évig élnek, így nagy előnyük, hogy nem kell évről évre új példányokat beszereznünk belőlük.

Az egynyári virágzókkal ellentétben jóval kevesebb gondoskodást kívánnak, ún. extenzív körülmények között is remekül fejlődnek!

Virágzásuk nem olyan hosszan tartó, mint egynyári társaiknak, de a virágzáson kívüli időszakban zöld, vagy színes leveleikkel, szép formájukkal díszítik a kertet, vagy a virágtartókat.

 

Sziklakerti évelők – A díszkertek ékei

A látványos és mutatós sziklakerti évelők minden kopár sarkot, zugot megtöltenek színekkel, élettel.

Nem csak virágágyak szélére, hanem kaspóban, cserépben és kőedényben is tömegben nyílnak és időszakosan színes, tömegesen nyíló virágokkal díszítenek.

Általában alacsony, vagy középmagas termetű, lombszínével és időnkénti virágával egyaránt díszítő növények. A napos, meleg helyeket kedvelik, jól tűrik a szárazságot.

Több mint 100 faj és fajta közül válogathatsz kertészeteinkben!

évelő növények, virágzó sziklakerti növények
Virágzó sziklakerti évelők: Armeria maritima (pázsitszegfű), Cerastium tomentosum (madárhúr), Sedum sp. (varjúháj), Saxifraga arendsii (kőtörőfű).

 

évelő növények kövirózsa fajok
A sziklakertekben népszerűek a mutatós kövirózsák is (Sempervivum és Jovibarba fajok)

 

Csokorba is köthető évelő növények

Az évelő dísznövényekkel beültetett kert az egyik legváltozatosabb, hiszen mindegyikük máskor hozza virágait.

Nincs még egy olyan illat-, szín-, és formagazdag növénycsoport, mint az évelő dísznövények.

Ráadásul számos olyan évelő növényt talál kertészeteinkben, amelyek vázában, vágott virágként is szépen megmaradnak.

évelő növények közé tartozik a liliom
Vágott virágnak is alkalmas kerti évelő növények a liliomok (Lilium sp.)

 

Árnyékot kedvelő évelők

A kert árnyékos, napfénytől elzárt területei is lehetnek színesek, derűsek és virágosak.

Az árnyéki évelők jól fejlődnek a napsugaraktól elzárt területeken, és nemcsak leveleikkel, hanem gazdag virágzással is elkáprázatnak.

Ezeken a sötétebb területeken (például egy nagy fa lombkoronájának árnyékában) a fű helyett, gyeppótlóként is kiválóan alkalmasak lehetnek!

évelő növények árnyékba
Árnyéki évelő növények: árnyékliliom (Hosta sp.), hunyor (Helleborus sp.), bőrlevél (Bergenia sp.), lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis)

 

Örökzöld évelők

Létezik néhány évelő faj és fajta, amelyet érdemes sziklakertekbe, évelőágyásba, talajtakaróként ültetni. Bár az évelők többsége télire visszahúzódik, néhány faj ilyenkor is díszít.

Ilyenek például a hunyor (Helleborus sp.), japán kövérke (Pachysandra terminalis), kis meténg (Vinca minor), nagy meténg (Vinca major), évelő lángvirág (Phlox paniculata), örökzöld tatárvirág (Iberis sempervirens), molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum) is.

évelő növények, örökzöld évelők
Az örökzöld évelők télen is díszítik a kertet

 

Évelő fűszernövények

A fűszernövények között az egyéves fajok mellett sok évelő is található, ilyenek például a kakukkfüvek, a metélőhagyma, az oregano, a menták, a citromfű, a rozmaring, a lestyán, a zsályák, a curry-fű (olasz szalmagyopár) is.

Gourmand-oknak, fűszer-kedvelőknek, konyhatündéreknek, és illat-imádóknak tavasztól őszig konyhakerti fűszerek széles választékát nyújtjuk!

Minden New Garden áruházban megtalálhatóak a népszerű alapfajok, és rendszeresen kínálunk különlegességeket is, mint például a tarkalevelű zsályák, tarka kakukkfüvek, citromillatú kakukkfű, csoki-menta, narancs menta, almaillatú menta, borsmenta – felsorolni is hosszú lenne… 🙂

évelő fűszernövények zsálya színvariációk
A színes levelű zsálya fajták nem csak fűszernövények, de dekoratív dísznövények is

 

Díszfüvek

Különlegesen mutatós, sokoldalúan használható évelők, amelyek önmagukban, és élénk színű virágágyásokban is szépen mutatnak.

Az utóbbi időben népszerűségük ugrásszerűen megnőtt, akár talajtakaróként és térelválasztóként egyaránt használhatóak.

Igénytelen, mégis sokoldalú évelő növények. Apróbb, és nagyobb termetűeket is találhatunk közöttük, igény szerint. Nyár elejétől egészen a fagyokig izgalmasan díszítenek. A zúzmara különösen szépen kirajzolódik a díszfüvek levelein és virágzatán…

évelő díszfű válogatás
A díszfüvek szépek és széles tűrőképességűek egyszerre, remek választás kezdő kertbarátoknak is!

 

Bambuszok

Egyre divatosabb és széles körben használt növénycsoport.

Különböző növekedési jellegük sokféle felhasználást tesz lehetővé: a talajtakaróktól kezdve, az alacsony és a magas sövényeken keresztül, a gyönyörű szoliter növényekig.

A téli talajtakarást igénylőktől kezdve a kiváló télállókig (akár -35°C-ig) terjed az általunk forgalmazott növények fagytűrése. Ismerd meg ezt a különleges növénycsoportot! Kérd eladóink segítségét kertészeteinkben!

bambusz fajok a New Garden kertészetben

 

Évelő kerti páfrányok

A páfrányok a növényvilágon belül is különleges csoport. Megjelenésük elegáns, színük gyakran élénk világoszöld, ráadásul jó árnyéktűrők, a sötétebb, párásabb, nedvesebb helyekre bátran ültethetjük őket!

Néhány páfrányfaj beültetésével mesebeli növénysarkot alakíthatsz ki a kertedben – gyere, válogass kínálatunkból!

évelő kerti páfrány
A páfrányok elegánsan mutatnak a kert félárnyékos részein

 

A New Garden Kertészetekben tavasztól télig az évelő növények hatalmas választékát találod!

Related posts