Örökzöldek a New Garden Kertészetben

Örökzöldek

Örökzöld növényeket minden kertben találhatunk. Nem véletlen, hiszen számos előnyük mellett rendkívül változatosak, és csodaszépek!

Az egyszerűbb, könnyen gondozható fajok mellett igazi különlegességeket is kínálunk!

 

Lomblevelű örökzöldek

Dús lombozatukkal és örökös zöld lombszínükkel a szürke téli napokon is üdítő látványt nyújtanak.
Ráadásul a lomblevelű örökzöldek többsége ősszel hozza színes bogyós termését, amelyek önmagukban is szépen díszítenek. Találunk közöttük talajtakaró, futó, térelválasztó és sövénynövényt is.

Népszerű, kertészeteinkben is megtalálható lomblevelű örökzöld növények például a babérmeggy (Prunus laurocerasus), korallberkenye (Photinia fraseri), örökzöld magnólia (Magnolia grandiflora), borostyán (Hedera helix), japán babérsom (Aucuba japonica), japán dérbabér (Skimmia japonica), tűztövis (Pyracantha coccinea), japán kecskerágó (Euonymus japonicus), mahónia (Mahonia sp.), magyal (Ilex sp.) különböző fajtái.

A New Garden Kertészetekben az alapfajok mellett különböző tarka, színes levelű fajtákat is találhatsz a számodra kedves növényfajokból!
Ezek a fajták jellemzően önmagukban is nagyon mutatósak (szoliter növényként); így kerted egész évben díszítő, kiemelt súlypontjai lehetnek!

 

 

Örökzöld sövények

 

Kerítés helyett, védett terek kialakítására és a kíváncsi tekintetek ellen érdemes örökzöld sövényeket ültetni, amelyek télen is megfelelő takarást adnak és színt visznek a kopár időszakba.

Örökzöld sövényeket mind fenyőfélékből (pikkelylevelű örökzöldekből, mint a tujafélék, a hamisciprus fajták, a tiszafa, vagy a leyland-ciprus), mind pedig lomblevelű örökzöldekből (mint például a fent említett babérmeggy, vagy a tűztövis – amely télen is fennmaradő, színes terméseivel a hó alatt is díszít) is kialakíthatunk.

Az örökzöld sövények előnye a lombhullatókkal szemben, hogy egész évesben tömör takarást biztosítanak.

Ültethetsz gyorsan növő fajokat, mint például a leyland-ciprus, a babérmeggy, vagy a tűztövis. De választhatsz különösen nagy díszértékű fajtákat, amelyek virágukkal, lombszínükkel, vagy terméseikkel is szebbé teszik a sövényedet!

 

 

Törpe örökzöld növények

 

Kertjeink miniatűr ékszerei.
Törpének azokat a növényeket nevezzük, melyek növekedési erélye évi 1-10 cm, így kifejlett mérete fajtától függően nem haladja meg az 1-2 méteres méretet.

Felhasználásuk és igényeik sokrétűek.
Védett kertbe ültetett, különleges talajt igénylő, féltve őrzött ritkaságoktól kezdve a szinte mindent tűrő, déli fekvésű teraszt is kibíró túlélő-művészekig, sokféle faj és fajta közül választhatsz!

A törpe örökzöld növények kiválóan elhelyezhetőek a klasszikus házikertekben éppúgy, mint gyűjteményes ritkaságokat nevelők kertjeibe.

A törpe örökzöldek méretüknél fogva népszerűek sírokra, temetőkbe ültetve is, akár évelő, vagy egynyári virágokkal kombinálva.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni a választott faj, fajta igényei felől.

A New Garden Kertészetekben a törpe örökzöld növényekből rendkívül széles választékot találsz, mind formában (gömb, kúp, terülő, csüngő alakok), mind pedig színben (a zöld különböző árnyalatai mellett kék, sárga és tarka változatok is bőségesen előfordulnak).

 

 

Különleges örökzöldek, formanövények

 

A szokványostól eltérőre vágyóknak ajánljuk ezeket a dísznövényeket.
A nyírt formanövényektől kezdve a gyűjteményes ritkaságokig, sokféle kerti csemegét kínálunk kertészetünkben. A különleges örökzöldek – fenyőfélék, örökzöld díszfák, díszcserjék – között bizonyosan találsz kedvedre valót!

 

Kerti bonsai

A különleges örökzöldek közé tartoznak a kerti bonsai-ok.

Kerti bonsai szinte bármilyen növényfajból kialakítható. Jellemzően nagyméretű, egész évben kültéren tartható növények, amelyek izgalmas, keleties formájukkal teszik egyedivé kerted megjelenését.

Kerti bonsai-ok széles választékából elsősorban New Garden Buda Kertészetünkben válogathatsz!

 

Related posts